Spring naar inhoud

Het Chassis

januari 6, 2012

Het chassis is ontworpen, met tips en aanwijzingen van o.a. Jeroen Boekhoorn (Uitvinder van de Trigger en JeeBee Scootercar)

Het voertuig wordt 2 meter lang en 1 meter breed en heeft een wielbasis van 151 cm.

Om het voertuig zo simpel mogelijk te houden zijn vrijwel alle onderdelen standaard in te kopen, veel onderdelen zijn rechtstreeks van een scooter af te halen.

Om te sturen gebruiken we het stuur van een scooter, hierdoor heb je alle bedieningselementen zoals gas, rem, claxon, verlichting etc. binnen handbereik en zijn pedalen of een verstelbare zitting overbodig, wat ook gewicht bespaart.

De voorste ophanging is geïnspireerd op de ophanging van de Trigger,  een vaste verbinding tussen linker en rechterfusee dat op één punt aan de rest van het chassis is gemonteerd, dit punt kan in alle richtingen draaien, geveerd d.m.v. scooter schokdempers, directe verbinding van de fusee naar de stuurstang en met een Panhard stang  om de “verlenging” van de stuurstang te compenseren als het voertuig in veert.

Ook aan de details zijn gedacht; de fusees staan onder een hoek van 6 graden naar achteren, dit wordt ook wel Caster of Fusee Langshelling genoemd, dit zorgt ervoor dat het voertuig goed in een recht lijn blijft rijden en niet zenuwachtig gaat zwabberen.

Ook staan de fusees onder een hoek naar binnen, dit wordt King Pin Inclination of Fusee Dwarshelling genoemd, dit zorgt ervoor dat de wielen altijd terug naar de neutrale stand willen, dit geeft meer weerstand tijdens het sturen wat een beter gevoel geeft als je stuurt.

Ook zorgt deze hoek ervoor dat het stuur niet uit je handen wordt geslagen als je door een put rijdt.

Het achterste deel van het chassis is het opvouwgedeelte, het werkt als een vierstangen mechanisme waardoor de schokdemper niet losgehaald hoeft te worden om het voertuig in te klappen wat de veiligheid ten goede komt.

Het opvouwen gebeurt automatisch d.m.v. een actuator die na een druk op de knop het voertuig opvouwt tot een voertuig die nog maar de helft van z’n ruimte inneemt.

Advertenties
No comments yet

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: