Skip to content

Li-ion Accu’s

december 1, 2011
tags: ,
Een stukje over de Lithium ion accu omdat we daar steeds meer mee te maken krijgen. je gebruikt ze eigenlijk iedere dag (te vinden in je mobiel, laptop etc..) maar hebt eigenlijk geen idee hoe en waarom, daarom dit stukje over het hoe en waarom van Lithium-ion batterijen.

Lithium is het kleinste en lichtste metaal element. Het heeft het meest negatieve elektrochemische potentiaal (tegenover standaard waterstof elektrode) waardoor het een van de sterkste reductiemiddelen en daarom de meest electro-actieve van de metalen. Wat wil zeggen dat er veel energie opgeslagen kan worden in een klein element metaal.

Secundaire (oplaadbare) cellen, die deze eigenschappen van lithium gebruiken als een tussenvoegings gast atoom, geven aanleiding tot batterijen met zeer hoge kracht en energie dichtheden die uitermate geschikt zijn voor gebruik in de auto industrie en standby-vermogen toepassingen.

Lithium-ion-cellen gebruiken meestal een op koolstof gebaseerde anode, hoewel lithiumtitanaat anodes sinds kort commercieel beschikbaar zijn. Verschillende verbindingen kunnen worden gebruikt voor de kathode, die elk verschillende kenmerken en elektrochemische prestaties bieden denk hier bij aan LiPO, LiFePo4 etc.. Het elektrolyt is meestal een lithium zout oplossing in een niet-waterige anorganisch oplosmiddel. Lithium batterij technologie is nog in ontwikkeling maar er is aanzienlijk potentieel voor verdere verbeteringen.
Onderzoek is sterk gericht op de ontwikkeling van de kathode materialen. De kathode materialen hebben doorgaans een mogelijkheid om lading op te slaan (in de vorm van lithium), per eenheid van massa en volume, die aanzienlijk lager is dan die van de materialen die ter beschikking zijn voor de negatieve elektrode (de anode).
Daarom word er de meeste winst in de prestaties in termen van meer energie en kracht dichtheid, in het door ontwikkeling van nieuwe geavanceerde, hoge capaciteit, positieve elektrode terialen.

Voor ons zijn deze ontwikkelingen van belang omdat wij in ons model van plan zijn om ook Lithium batterijen te gaan gebruiken omdat de energie/gewichts verhouding hoog is.
Advertenties
No comments yet

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: