Spring naar inhoud

Het is volbracht! Afstuderen en een werkend model!

mei 9, 2011

Op het eind was het nog behoorlijk stressen, vandaar dat de beloofde blog steeds werd uitgesteld. Maar nu is het zover, een blog met tekeningen en foto’s van de heliostaat/zonnespiegel.

Hieronder het ontwerp zoals het zou moeten worden.

De spiegels zitten in een frame dat de zon kan volgen in haar beweging van horizon tot hoogste punt, en van oost naar west.

Dit frame is bevestigd aan een bak, deze bak zorgt voor een stevige basis, hieraan wordt ook een van de motoren bevestigd en er in is ruimte voor de elektronische componenten.

Er om heen zit een kap, deze schermt de zonnespiegel aan de zij- en achterkant af. Zo is het frame mooi weggewerkt en biedt het de zonnespiegel bescherming tegen takken, steentjes en andere rondvliegende voorwerpen.

Op de kap zitten ook zonnepaneeltjes die genoeg stroom kunnen leveren om de accu’s op te laden. Deze accu’s leveren weer genoeg stroom om de motoren (2 lineaire actuatoren) te laten bewegen.

De zonnespiegel kan worden opgebouwd uit Item-profielen. www.item24.nl. Daarmee wordt het een soort ikea-bouwpakket.

Na een kleine week keihard door klussen was er dan uiteindelijk een werkend model!

Tijdens mijn afstudeer presentatie kon ik laten zien dat het alle bewegingen maakt die voor de zonnespiegel noodzakelijk zijn. Nu wordt het nog een uitdaging om de software er op af te stemmen.

Mochten er nog vragen, verbeterpunten of andere leuke en nuttige opmerkingen zijn…reageer dan! Hoewel ik klaar ben met afstuderen moet de zonnespiegel natuurlijk nog wel verder ontwikkeld worden en daarbij is ieders hulp welkom.

Groetjes,

Inge

Advertenties
5 reacties leave one →
 1. Marlinde permalink
  mei 12, 2011 9:01 am

  Hey Inge,

  Gefeliciteerd met je werkende model en dus je afstuderen!
  Ik heb geen tips, maar zal het wel blijven volgen, erg leuk en interessant!
  Alles verder oke? Nu even een kleine adempauze?
  Groetjes Marlinde

 2. mei 14, 2011 10:09 am

  Hi Inge,

  Gefeliciteerd! Ziet er echt mooi uit! Ongelofelijk verschil met de allereerste versie die ik zag, ergens eind vorig jaar tijdens een hele koude besneeuwde winterdag (voor Daan en ik naar IJburg gingen).

  Denk dat er ook nog wel wat vragen zijn te verzinnen voor echte toepassing in de gebouwde omgeving. Bij Ballast Nedam wordt op het gebeid van zonne-energie-intergratie-in-bouwdelen aardig aan de weg getimmerd, zie bijvoorbeeld: http://www.cobouw.nl/nieuws/algemeen/2011/05/10/subsidie-voor-innovaties-in-toepassing-zonne-energie.

  Over een paar maanden is er weer een “tok! – idee cafe” (tok! is het online innovatieplatform binnen (en hopelijk snel ook buiten) BN). Zou je geïnteresseerd zijn je idee daar te pitchen, om te kijken of er een ‘adoptie-ouder’ is die je verder wil helpen met de ontwikkeling?

  Groet, Jeroen

  • lnge permalink
   mei 26, 2011 4:09 pm

   Hallo Jeroen,
   Dankjewel!
   En bedankt voor je leuke reactie. Ik heb het even met Daan overlegd en het lijkt ons erg leuk om op je aanbod in te gaan.

   Groeten, Inge

   • Anoniem permalink
    mei 27, 2011 7:06 am

    Hoi Inge, leuk!
    Daan spreek ik a.s. maandag, zal e.e.a. nader toelichten.
    Groet, Jeroen

 3. Anoniem permalink
  februari 10, 2013 10:29 pm

  Beste Inge, Daan,

  Wij zijn geïnteresseerd om uw zonnespiegels te gebruiken om meer licht te creëren in onze noord-gerichte tuin. Schuinachter in onze tuin staat een fabrieksgebouw met verdiep. Ter hoogte van de etage zouden we spiegels kunnen monteren, maar dan uiteraard met de bedoeling dat deze licht brengen in onze tuin.
  Zou jullie model ook monteerbaar zijn op een wand?
  Is jullie idee ondertussen opgenomen voor grotere formaten / opgenomen door een fabrikant?
  Alvast benieuwd.
  mvg
  Ad

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: