Skip to content

Update

maart 3, 2010

Wat is er gebeurd de afgelopen periode?

Ten eerste is natuurlijk de werkplaats geopend! Er staat een bankje en een tafel op de vide waar we kunnen ‘hangen’ en internetten als we even niet klussen. Een eigen hangplek dus, zo beginnen toch alle goede dingen! De eerste open vrijdag ging er van alles mis met zieke baby’s en kapotte email waardoor niet die mensen aanwezig waren die dit wilden, maar er is desondanks toch wat gebeurd. Stephanie en ik zijn begonnen met prototypes voor zonnepanelen met spiegels. Gek genoeg zie je nu nooit spiegels gebruikt worden bij zonnepanelen, terwijl dit volgens experimenten op Internet het rendement met 75% doet toenemen. Dat gaan moesten we dus testen! Woensdag zijn Ewald en ik hiermee aan de gang gegaan. We hebben met een test-prototype gekeken wat voor effect spiegeling kan hebben . Daarnaast hebben we gewerkt aan een zonnevolgsysteem, het mechanische gedeelte om precies te zijn.(zie onder).

Op netwerkgebied is ook veel gebeurd. Ik heb gesproken met twee heren. De een heeft toegezegd de bouw van een 3D-printer te willen betalen omdat hij achter ZininZelfdoen staat! Dat is natuulijk te gek, zo kunnen we lekker verder. Sowieso iemand met visie en creativiteit waar ZininZelfdoen veel aan heeft.

Het tweede gesprek was met een club die bezig is om waterzuiveringsinstallaties op zonne-energie in Afrika te zetten. Zij willen een aantal aanpassingen aan de machines die de fabrikant niet wil leveren en daarbij zijn ze veel te duur nu. Wellicht dat deze club geinteresseerd is om de machine te laten herontwerpen en te open sourcen. Dit zou dan een vrij traditionele ontwerpopdracht zijn in eerste instantie, maar daarna hebben we dan een geweldig open source product dat verder kan ontwikkeld worden binnen ZininZelfdoen! Dat betekent ook dat Afrika de apparaten zelf kan bouwen! Veel beter natuurlijk dan hen afhankelijk maken van westerse technologie en bedrijven!

We deden metingen bij half-zonnig weer. De spiegeling wordt veroorzaakt door een spiegelend sticker-papier. Idealiter zou je met een grotere spiegel werken, maar dit is weer realistischer qua uitvoering. We merkten dat het door de cel geleverde vermogen met ongeveer 25% toenam. We verwachten dat de spiegel meer toevoegd naarmate de zon sterker schijnt. Dus ja, het is zeker interessant en we gaan dit verder uitzoeken!

Advertenties
No comments yet

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: